“Treballem amb empreses compromeses amb generar un impacte positiu més enllà del compte de resultats mitjançant el talent femení"

«Treballem amb empreses compromeses amb generar un impacte positiu més enllà del compte de resultats mitjançant el talent femení»

Coincidint amb el nou Congrés de Dones d’empresa, la revista La Veu de l’Empresa entrevista a Cristina Sánchez, enginyera, MBA, fundadora i gerent de Juno Projects, una empresa especialitzada en oferir serveis de selecció de personal i externalització per empreses a través del talent femení.

Explica’ns, Cristina, d’on va sorgir la idea de crear Juno Projects?

Juno Projects va sorgir a conseqüència de la meva pròpia maternitat. En ser mare, em vaig adonar de les dificultats que tenim les dones per conciliar la vida laboral i la familiar. És una realitat que no beneficia a ningú, perquè no només perden les dones sinó que també les empreses es veuen afectades per aquesta dilució del talent i davallada de la diversitat en els seus equips. Jo mateixa vaig haver de reestructurar la meva carrera i fruit d’aquesta experiència, vaig decidir canviar les coses i passar a l’acció, em vaig convertir en agent de canvi. Volia prendre partida i reduir les desigualtats de gènere imaginant una solució transformadora per aquelles empreses compromeses en la integració de més dones en els seus equips.

Com funciona la vostra proposta? Amb quins tipus d’empresa treballeu?

Els nostres clients són organitzacions concients de la realitat de les dones i de les seves necessitats específiques i que volen crear un impacte positiu en la societat més enllà del compte de resultats. Existeixen nombrosos estudis que indiquen que les empreses que integren més diversitat als seus equips aconsegueixen resultats entre un 25 i un 36% millors que les més homogènies. Des de Juno Projects estem especialitzades en la selecció del talent més adient per a cada posició que s’ha de cobrir, sempre buscant el millor encaix segons la cultura de cada empresa.  La cerca de perfils tecnològics i digitals és una de les nostres prioritats perquè les empreses volen incorporar aquest talent, el què passa és que no sempre el troben.

La bretxa de gènere és un llast conegut en aquests sectors amb únicament un 2% de les dones ocupades en el sector TIC, enfront del 5,7% dels homes. A banda d’aquestes posicions, treballem amb tota mena de perfils, des d’administratives, controllers de finances, community managers fins a programadores de software.

Per què existeix una empresa com la vostra? Quin problema solucioneu?

Existim perquè el nostre sistema econòmic i social encara és molt desigual. Tot i els esforços fets com ara la creació de projectes globals com l’Agenda 2030 amb l’objectiu nº 5 d’arribar a la igualtat de gènere, la realitat és tossuda, i la desigualtat malauradament, persisteix. Som testimonis de com les empreses i els països perden valor per no oferir unes condicions que permetin a homes i a dones desenvolupar-se professionalment de forma plena. Segons el Bank of America, si s’aconseguís la igualtat efectiva, el PIB global podria augmentar uns 23,4 bilions d’euros en 2025.

Desde Juno Projects posem el nostre granet de sorra ajudant a les empreses a trobar el millor talent femení per incorporar als seus equips o perquè puguin externalitzar certes tasques a través de les nostres professionals. Així podem oferir solucions laborals a les dones altament qualificades, en especial aquelles que es troben en època de criança i que no volen renunciar a seguir en actiu. A elles, els proporcionem oportunitats de feina pel present, però sobretot les acompanyem perquè que puguin arribar a ser les directives del futur.

Quina és la vostra trajectòria i quins són els reptes de futur?

Ara per ara, estem orgulloses d’haver pogut ajudar a moltes empreses del territori a incloure més talent femení, algunes d’elles sòcies de la FEGP i provinents de diversos sectors, des de fintech, formació, TIC, instal·lació de gespa artificial, mobilitat sostenible, etc.

Moltes vegades la comoditat, les presses, els processos de selecció tradicionals o la manca de flexibilitat fan que les empreses acabin contractant majoritàriament homes. Això priva a les empreses de les aportacions de l’altra meitat de la població, les dones, justament les que tenen un poder de compra del 80% en el mercat.

De cara al futur, el nostre principal objectiu a curt termini és fer créixer el nostre equip per continuar millorant els serveis i el tracte tan personalitzat que oferim a les empreses. A mig termini, estem innovant, fent recerca per treballar amb una intel.ligència artificial sense biaixos de gènere en els processos de selecció, perquè paradoxalment acabin sent més humans i inclusius.

Des de la Federació us desitgem molts èxits en aquest projecte.